Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Το «Μανιφέστο για μια σύγχρονη Αριστερά»

Το «Μανιφέστο για μια σύγχρονη Αριστερά» δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα«Λε Μοντ» από τους «Γράκχους»,μια ένωση που ίδρυσαν πρώην συνεργάτεςτου Φρανσουά Μιτεράν και των κυβερνήσεων των πρωθυπουργών Μισέλ Ροκάρ,Πιέρ Μπερεγκοβουά και Λιονέλ Ζοσπέν. «Η Αριστερά είναι η δύναμη αυτώνπου δεν έχουν δύναμη, η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή», αρχίζει το κείμενο και αναφέρει «15 αξίες για δράση», που έχουν συνοπτικά ως εξής:

1. Η σύγχρονη Αριστερά είναι δημοκρατική. Πιστεύει στην εξουσία τουλαού, από τον λαό, για τον λαό. Ωστόσο, εξουσία στον λαό δεν σημαίνειεξουσία στους λαϊκιστές. Σε όποιους πιστεύουν πως μπορούν να νικήσουναπλουστεύοντας τα προβλήματα, αφυπνίζοντας τα ένστικτα καιπυροδοτώντας τα πάθη, απαντάμε ότι ο λαός καταλαβαίνει τηνπολυπλοκότητα του πραγματικού.

2. Η σύγχρονη Αριστερά είναι φιλελεύθερη. Αρνείται να παραδώσει στηΔεξιά αυτήν την ωραία λέξη που γεννήθηκε στην Αριστερά. Πιστεύει στηνομιμότητα του κράτους δικαίου, στην αποτελεσματικότητα τωνπρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών και στην αναγκαιότητα τωναντιεξουσιών.

3. Η σύγχρονη Αριστερά υποστηρίζει την ολοκλήρωση. Πιστεύει στηνελευθερία της συνείδησης και της γνώμης σε μια πολυπολιτισμικήκοινωνία. Υποστηρίζει ταυτόχρονα ότι η κοσμική ουδετερότητα τουδημόσιου χώρου πρέπει να είναι εγγυημένη.

4. Η σύγχρονη Αριστερά υποστηρίζει την εργασία, την οποία θεωρείθεμελιώδη αξία για την ολοκλήρωση. Γνωρίζει πως μια δυναμική οικονομίαδεν είναι μια οικονομία που δεν καταστρέφει θέσεις εργασίας, αλλά μιαοικονομία που δημιουργεί περισσότερες από όσες καταργεί. Ηπροτεραιότητα της Αριστεράς δεν είναι να υπερασπίζεται καθεμία θέσηεργασίας, αλλά να εξασφαλίζει κάθε εργαζόμενο, επιτρέποντάς του ναέχει πρόσβαση σε μια εργασία, να αλλάζει δουλειά, αν θέλει, και να μηφοβάται να την αλλάξει, αν πρέπει.

5. Η σύγχρονη Αριστερά υποστηρίζει τις κανονιστικές ρυθμίσεις καιπιστεύει στον ρυθμιστικό ρόλο των δημόσιων εξουσιών και στην αποστολήτους να διορθώνουν τις κοινωνικές ανισότητες.

6. Η σύγχρονη Αριστερά υποστηρίζει την αναδιανομή. Δεν πιστεύει πως ησυσσώρευση του πλούτου σε μερικούς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τηνπρόοδο όλων. Αντιθέτως, πιστεύει πως η διαρκής μάχη για την ισότηταείναι κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά αποτελεσματική. Μάχη για ισότηταευκαιριών πρώτα, μέσω του αγώνα κατά της αναπαραγωγής του κοινωνικούχάσματος στα σχολεία. Για διόρθωση των ανισοτήτων έπειτα, όσον αφοράτο εισόδημα, αλλά και την πρόσβαση στην εργασία, την κατοικία, τιςμεταφορές, την υγεία.

7. Η σύγχρονη Αριστερά είναι προοδευτική. Πιστεύει πως η επιστημονικήπρόοδος και ο τεχνολογικός νεωτερισμός είναι πάντα παράγοντεςευημερίας για τους πολλούς και μερικές φορές δίνουν ευκαιρία για νααμφισβητηθούν προνόμια κληρονομημένα από το παρελθόν.

8. Η σύγχρονη Αριστερά είναι το κόμμα της παιδείας. Θέλει ταυτόχρονατην ακαδημαϊκή υπεροχή και τον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στη γνώση.Αρνείται να επιλέξει ανάμεσα σε μια μέτρια μαζική παιδεία ή μια υψηλήπαιδεία, που αποτελεί όμως προνόμιο της ελίτ. Ο ακρογωνιαίος λίθος τηςκοινωνικής προόδου βρίσκεται σ' ένα μαζικό εκπαιδευτικό σύστημα πουεκδημοκρατίζει την υπεροχή, προωθεί την πρόσβαση όλων στην κουλτούρακαι μάχεται εναντίον της αναπαραγωγής κοινωνικών ανισοτήτων,προετοιμάζοντας τους σπουδαστές για απαιτητική και κινητική αγοράεργασίας.

9. Η σύγχρονη Αριστερά υποστηρίζει το δικαίωμα στην ασφάλεια, το οποίοαναγνωρίζει ως ουσιώδες στοιχείο του κοινωνικού συμβολαίου. Θα είναισκληρή εναντίον των εγκληματιών, αλλά θα είναι επίσης σκληρή εναντίοντων αιτιών του εγκλήματος.

10. Η σύγχρονη Αριστερά είναι οικολογική. Υπερασπίζεται το δικαίωμαόλων των ανθρώπων σε ουσιώδη αγαθά, όπως η ποιότητα του αέρα και ηπρόσβαση στο νερό

11. Η σύγχρονη Αριστερά είναι ευρωπαϊκή. Επειδή η Ευρώπη είναι το μέσογια να ξεπεραστούν οι εθνικοί εγωισμοί στη Γηραιά Ήπειρο και για ναυψωθεί στη συναυλία των εθνών μια φωνή υπέρ μιας νέας παγκόσμιαςτάξης, αλληλεγγύης και δικαίου.

12. Η σύγχρονη Αριστερά είναι διεθνιστική. Πιστεύει στο παλιό όνειρομιας νέας διεθνούς τάξης θεμελιωμένης στην ειρήνη, το δίκαιο και τηνανάπτυξη. Πιστεύει πως το καθήκον της επέμβασης συμβάλλει στην πρόοδοτων πολιτισμών.

13. Η σύγχρονη Αριστερά είναι ηθική. Πιστεύει πως οι ηγετικές τάξειςείναι ανάγκη να δίνουν το παράδειγμα τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο καιστη διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων.

14. Η σύγχρονη Αριστερά είναι ρεαλιστική. Πιστεύει πως πρέπει ναυπάρξει διαπαιδαγώγηση για την αλλαγή, πως είναι ανάγκη να δίνονταιεξηγήσεις.

15. Η σύγχρονη Αριστερά θέλει τον μετασχηματισμό. Θέλει να αλλάξει τηζωή καταργώντας το απαράδεκτο, κάθε φορά που αυτό είναι εφικτό.Αρνείται τη μοιρολατρία, θέλει να φέρει την ελπίδα χωρίς να σπείρειψευδαισθήσεις.

1 σχόλιο:

PWSEIDONIOS IN GREEKLISH είπε...

ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 19 ΚΑΜΑΤΕΡΟ ΤΗΛ-FAX:2102380841-2102312900


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


ΦΙΛΕΣ &ΦΙΛΟΙ :
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Καματερού σε συνεργασία με το Δίκτυο Νέας Γενιάς της Β3 σας καλούν την Παρασκευή 15/02/2008 & ώρα 19.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Αγ.Γεωργίου όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία-συζήτηση με θέμα Οικολογία και Περιβαλλοντολογικά Προβλήματα.



ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ –ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ-ΣΥΖΗΤΑΜΕ-ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

8° ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ

http://neolaiakamaterou.blogspot.com/