Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Ο Κανονισμός εκδίδεται σύμφωνα με το Άρθρο 33, παρ. 4 του Καταστατικού («για την οργάνωση, διεξαγωγή και διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων στο Συνέδριο»), βάσει της απόφασης της 13ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου της 16/11/2007.


Άρθρο 1 Συνέδριο

Το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του Κινήματος. Αποφασίζει για το σύνολο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μέσα στα πλαίσια των αρχών και των στόχων του. Ελέγχει όλα τα όργανα του και έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα αναθεώρησης του Καταστατικού του Κινήματος.


Άρθρο 2 Σύνθεση Συνεδρίου

1. Στο Συνέδριο συμμετέχουν μέλη που εκλέγονται και εκπροσωπούν όλες τις Δημοτικές Οργανώσεις του Κινήματος. Ο αριθμός τους είναι διπλάσιος του αριθμού όσων μετέχουν στο Συνέδριο λόγω θέσης ή ιδιότητας.

2. Στο Συνέδριο συμμετέχουν λόγω θέσης ή ιδιότητας:
τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου,
τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ,
οι εν ενεργεία Νομάρχες και Δήμαρχοι που είναι Μέλη του ΠΑΣΟΚ,
οι Πρόεδροι των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών, συνεταιριστικών και αθλητικών οργανώσεων, επιμελητηρίων, καθώς και της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων που είναι Μέλη του ΠΑΣΟΚ,
μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν πιστοποιηθεί, μετά από απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου,
όσοι έχουν διατελέσει Βουλευτές και Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και είναι Μέλη του,
όσοι διατέλεσαν μέλη σε όλες τις Κεντρικές Επιτροπές του Κινήματος,
τα Μέλη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.

3. Εκλέγονται επιπλέον του παραπάνω αριθμού 120 Σύνεδροι που εκπροσωπούν τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι Έλληνες πολίτες.

4. Η Ε.ΚΑ.Π. με απόφασή της πιστοποιεί τον οριστικοποιημένο κατάλογο όσων μετέχουν στο Συνέδριο λόγω θέσης ή ιδιότητας σύμφωνα με το Άρθρο 33, παρ. 1 του Καταστατικού, συμπεριλαμβανομένων, και όσων μελών της ΚΟΕΣ δεν υπάγονται στην παρ. 2.

5. Με τις Δημοτικές Οργανώσεις της παραγράφου 1 εξομοιώνονται οι Δημοτικές Οργανώσεις του Ελληνισμού της Διασποράς, καθώς και οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις εργαζομένων.




Άρθρο 3 Εκπροσώπηση στο Συνέδριο

1. Η εκπροσώπηση των μελών και των πρωτοβάθμιων οργανώσεων βάσης στο Συνέδριο βρίσκεται σε αναλογία με τον αριθμό των μελών της κάθε οργάνωσης.

2. Η Ε.ΚΑ.Π. κατανέμει το σύνολο των συνέδρων που εκπροσωπούν τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις που εκπροσωπούνται στο Συνέδριο με βάση τον αριθμό των μελών και φίλων κάθε οργάνωσης που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα δύο (2) μήνες πριν από την μέρα εκλογής των αντιπροσώπων.


Άρθρο 4 Εκλογή Αντιπροσώπων

1. Η εκλογή των συνέδρων πραγματοποιείται στο επίπεδο των πρωτοβάθμιων οργανώσεων.

2. Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι ως αντιπρόσωποι στο Συνέδριο έχουν μόνο τα μέλη του Κινήματος.

3. Στις διαδικασίες για την εκλογή αντιπροσώπων συμμετέχουν μόνο τα μέλη και οι φίλοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο Μελών ή Φίλων αντίστοιχα τουλάχιστον δύο (2) μήνες πριν από την ημέρα εκλογής των αντιπροσώπων.

4. Για την εκλογή των συνέδρων ο αριθμός των σταυρών προτίμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των προς εκλογή θέσεων.

5. Εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση κάθε φύλου στα όργανα του Κινήματος σε ποσοστό 40% τουλάχιστον. Η ποσόστωση εφαρμόζεται σε κάθε πρωτοβάθμια οργάνωση ξεχωριστά.

6. Η εκλογή των Συνέδρων που δεν είναι Έλληνες πολίτες γίνεται με διακριτό τρόπο. Οι υποψήφιοι Σύνεδροι αναγράφονται με τον διακριτό τίτλο «Υποψήφιοι τρίτων χωρών» στο τέλος των ψηφοδελτίων όλων των εκλογικών τμημάτων του νομού. Οι υποψήφιοι αυτοί δύνανται να ψηφισθούν από όλα τα μέλη και φίλους, Έλληνες και μη. Η Ε.ΚΑ.Π. κατανέμει τον αριθμό των Συνέδρων αυτής της κατηγορίας στις Ν.Ε., βάση του αριθμού των μελών και φίλων τους που δεν είναι Έλληνες πολίτες.


Άρθρο 5 Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου

1. Για την προετοιμασία του Συνεδρίου συγκροτείται Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου στην οποία συμμετέχουν:
α. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου,
β. Οι Συντονιστές και Αναπληρωτές Συντονιστές των Νομαρχιακών
Επιτροπών, των Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων Εργαζομένων και των Τομεακών Οργανώσεων, των Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων Ελληνισμού της Διασποράς, οι Αναπληρωτές Γραμματείς των Περιφερειακών Επιτροπών, οι επικεφαλής των Νομαρχιακών παρατάξεων και αντίστοιχος αριθμός που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου του Κινήματος, καθώς και μέλη που συμμετέχουν στο Συνέδριο λόγω θέσης ή ιδιότητας σύμφωνα με το Άρθρου 2, παρ. 2.

2. Για την οργανωτική προετοιμασία του Συνεδρίου και τον συντονισμό της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου συγκροτείται Γραμματεία.

3. Σε Νομαρχιακό επίπεδο συγκροτούνται Νομαρχιακές Οργανωτικές Επιτροπές Συνεδρίου. Στις ΝΟΕΣ εντάσσονται τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής. Οι ΝΟΕΣ διευρύνονται και με άλλα στελέχη του νομού μετά από απόφαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ, η οποία ορίζει και την Γραμματεία της ΝΟΕΣ.

Στις ΝΟΕΣ συμμετέχουν επιπλέον τα μέλη της ΚΟΕΣ , οι υποψήφιοι Βουλευτές του Κινήματος στις εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου 2007 και τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας, που προέρχονται από το Νομό.


Άρθρο 6 Προσυνεδριακός Διάλογος

1. Ο προσυνεδριακός διάλογος είναι ανοιχτός στους πολίτες και διεξάγεται από κάθε Δημοτική Οργάνωση.

2. Στις ψηφοφορίες για τη διαμόρφωση των θέσεων και προτάσεων συμμετέχουν και οι Φίλοι του Κινήματος.


Άρθρο 7 Οικονομική τακτοποίηση

1. Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι προϋποθέτει την οικονομική τακτοποίηση των μελών.

2. Όσα μέλη δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένα κατά την ημέρα ψηφοφορίας μετέχουν στη διαδικασία έχοντας μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν όπως οι φίλοι.

3.Με εγκύκλιο του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου ρυθμίζονται σε συνεργασία με την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, όλα τα οικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με την προετοιμασία και τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.


Άρθρο 8 Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης

1. Η διαδικασία εκλογής των συνέδρων διεξάγεται σύμφωνα με τους όρους που εκδίδει με κατευθυντήριες οδηγίες της η Ε.ΚΑ.Π.

2. Η Ε.ΚΑ.Π. είναι αρμόδια για την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων της εκλογικής διαδικασίας.

3. Η Ε.ΚΑ.Π. με κατευθυντήρια οδηγία που εκδίδει ρυθμίζει κάθε ζήτημα σχετικά με:
- την οριστικοποίηση και πιστοποίηση των μητρώων μελών και φίλων που συγκροτούν το εκλογικό σώμα του Συνεδρίου,
- την διαδικασία και τις προθεσμίες υποβολής υποψηφιοτήτων και τη διαδικασία οριστικής ανάδειξής τους,
- την διαδικασία εκτύπωσης και διανομής των ψηφοδελτίων,
- τον αριθμό, τόπο και συγκεκριμένο χώρο λειτουργίας όλων των εκλογικών τμημάτων,
- τη συγκρότηση και τη λειτουργία των εφορευτικών επιτροπών,
- τα πρακτικά εκλογής και όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα της διαδικασίας.

4. Η Ε.ΚΑ.Π. λειτουργεί ως ανώτατη εφορευτική επιτροπή και επιλύει όλα τα σχετικά ζητήματα.





Άρθρο 9 Απαρτία Συνεδρίου – Συγκρότηση σε σώμα

1. Το Συνέδριο έχει απαρτία όταν παρευρίσκεται τουλάχιστον το 2/3 των μελών του.
2. Το Συνέδριο συγκροτείται σε σώμα με την εκλογή Προεδρείου. Μέχρι τότε προεδρεύει ο Πρόεδρος ή το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου που υποδεικνύεται από αυτόν.


Άρθρο 10 Εγκύκλιος Γραμματέα Εθνικού Συμβουλίου

Με εγκύκλιό του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου ρυθμίζονται σε συνεργασία με τη Γραμματεία της ΚΟΕΣ, όλα τα οργανωτικά και τεχνικά θέματα σχετικά με τη διαδικασία εκλογής των συνέδρων και διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: