Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

ΑΝΕΡΓΙΑ…….ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

Η ανεργία των νέων είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που βιώνουμε στην εποχή μας. Αποτελεί την πιο ακραία μορφή κοινωνικής αδικίας. Μια κοινωνική αδικία που μαστίζει στην πλειοψηφια της τους νέους αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
Η δεξιά κυβέρνηση των συγκαλύψεων και των σκανδάλων
κατάστρεψε την αγορά εργασίας και οδήγησε την κοινωνία σε γενικευμένη ανασφάλεια. Ο κόσμος τον τελευταίο καιρό ζει στο πετσί του μια από τις χειρότερες οικονομικά περιόδους. Δύσκολα μπορεί ο καθένας μας να τα βγάλει πέρα. Η νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται σήμερα βρίσκει τους νέους εργαζόμενους σε θέση άμυνας. Η αβεβαιότητα που προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ για το εργασιακό μέλλον των νέων είναι οδυνηρή και απελπιστική.
Όμως για εμάς τους νέους σοσιαλιστές πρώτη μας προτεραιότητα και αδιαπραγμάτευτη είναι η εξασφάλιση εργασίας για όλους τους νέους αλλά και για όλους τους πολίτες. Ως Ν. ΠΑΣΟΚ πιστή στα οράματα μας και στις ιδέες μας εκφράζουμε περίτρανα την αντίθεση μας στην σημερινή κατάσταση . Ορθώνουμε το ανάστημα μας και διεκδικούμε αυτά που μας αναλογούν. Εκπρωσοπουμε όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται για να ζήσουν με αξιοπρέπεια που αγωνίζονται για ένα μέλλον καλύτερο από το σήμερα , Καταθέτουμε τις προτάσεις μας με σοβαρότητα σαφήνεια και σεβασμό προς όλους τους πολίτες.

Διεκδικούμε

- εργασία για όλους.
- πλήρη ενίσχυση της κοινωνικής εργασίας (δασοπροστασία, φύλαξη σχολείων…)
- αύξηση στο επίδομα ανεργίας(στο 80% του βασικού μισθού)
- προγράμματα εργασίας για ανέργους.
- δραστική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας
- ενίσχυση των δεξιοτήτων αυτοαπασχολησης και επιχειρηματικότητας των νέων.
- ενίσχυση της ευελιξίας και της κινητικότητας του ανθρωπίνου δυναμικού από ειδικότητες φθίνουσας σε ειδικότητες αύξουσας εργασίας
- Πλήρης αναδιάρθρωση των δημόσιων φορέων προώθησης της εργασίας, στη βάση της αποτελεσματικότητας και συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων.

ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ ΙΛΙΟΥ

Περιμένουμε και τις απόψεις σας.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι ευχάριστο να βλέπω συνομήλικους μου να έχουν προβληματισμούς και ανησυχίες για τέτοια σημαντικά ζητήματα όπως είναι η ανεργία.
Όμως ποιο ευχάριστο είναι όταν σε όλα αυτά υπάρχουν και προτάσεις,
Όπως έχετε εσείς
Επιπλέον θέλω να εκφράσω από την μεριά μου την ικανοποίηση για αυτήν την προσπάθεια που κάνετε εσείς οι νεολαίοι στην Δυτική Αθηνά.
Πραγματικά πολύ καλή προσπάθεια.
Όσο για την ανεργία το θέμα θέλει πολύ συζήτηση και θεωρώ ότι στο μέλλον θα ανταλλάξουμε απόψεις
Σε αυτά που διεκδικείτε συμφωνώ μαζί σας

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους τους συντρόφους της Δυτικής Αθηνάς και πολλά χαιρετίσματα στον πατρινό που έχετε στην παρέα σας
Μας τρελαίνει και εδώ στην Πάτρα
Αλλά την να κανείς????????
Έναν τον έχουμε .

Να είστε όλοι καλά

Ανώνυμος είπε...

Oι Μητσοτάκηδες και η Aegean...
...πίσω από το κλείσιμο της Ολυμπιακής!
.
Είναι ...παλιά ιστορία, αλλά την κρύβουν, ότι το σχεδίο για κλείσιμο της Ολυμπιακής δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Πραγματικός στόχος είναι, χωρίς να υποβαθμίζονται τα χάλια του εθνικού αερομεταφορέα, να γίνει μονοπώλιο η Aegean των Βασιλάκη - Λασκαρίδη. Είναι σχέδο που προωθεί η κβέρνηση αλλά ...σιγοντάρει και το ΠΑΣΟΚ αφού οι "άκρες" των μετόχων της ιδιωτικής εταιρείας φτάνουν και στα δύο κόμματα.


Σε αποκαλυπτικό άρθρο του Διδάκτορα Εναέριων Μεταφορών Ιωάννη Λάινου που δημοσιεύεται στο Greek American News Agency καταγράφεται ότι "το 2001 ο μοναδικός εγχώριος ανταγωνιστής της Ο.Α. Aegean την κατήγγειλε στην Ε.Ε. για αποδοχή παράνομων ενισχύσεων από το ελληνικό κράτος με συνέπεια την νόθευση του ανταγωνισμού. Η καταγγελία αυτή πραγματοποιήθηκε αφού η Aegean ως υποψήφιος αγοραστής της Ο.Α. είχε δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα απόρρητα στοιχεία της. Αυτό σημαίνει ότι είχε την δυνατότητα να γνωρίζει την ύπαρξη των τεράστιων χρεών του κράτους προς την Ο.Α. τα οποία ήσαν καταγεγραμμένα στα βιβλία της Ο.Α.".
Το στοιχείο αυτό αποκρύπτεται και τώρα προβάλεται η προσφυγή της Ryanair.
Ο ίδιος αρθρογράφος επισημαίνει ότι "από την επιλογή της ιδιωτικοποίησης της Ο.Α. ωφελείται αποκλειστικά ο ιδιώτης αγοραστής της ο οποίος θα εισπράξει από το κράτος όλες τις οφειλές του προς την Ο.Α., ενώ από το κλείσιμό της ωφελείται ο μοναδικός εγχώριος ανταγωνιστής της Aegean. Και στις δύο περιπτώσεις ζημιώνεται η πλειοψηφία της κοινωνίας (επιβάτες, τουριστικοί και ακριτικοί προορισμοί κλπ.)."


Και το πιο ...γαργαλιστικό: Οι ιδιοκτήτες της ΑEGEAN έχουν προνομιακές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη "ανθρωπος" της οποίας είναι ο νέος υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης. Και στα παρασκήνια λένε οι πληροφορίες ότι ανέλαβε το υπουργείο ο κ. Χατζηδάκης, στα πλαίσια της στρατηγικής συμφωνίας Καραμανλή -Μπακογιάννη, για να "διευκολύνει" το κλείσιμο της εταιρείας προς όφελος της Aegean!


ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ............

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΔΕΞΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Εμάς μπορείς να μας βαφτίσεις;..."
.

Έβαλε και το ...βαφτιστήρι του στην ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου!
.
Τι δώρο πήρε στον Αλέξανδρο Χατζόπουλο, ο νονός του για τα Χριστούγεννα;... Μια θέση στην ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ αφού ειναι γνωστό οτι ο κ. Χατζοπουλος ειναι πνευματικός υιος του κ. Παπανδρέου...
Και μετά σου λενε οτι δεν υπάρχει Αι Βασίλης...

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ ΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ.


ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΕΨΕΙΣ

ΠΗΓΕΝΕ ΣΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΑΜΠΙΡΗ

ΟΚ???????

ΕΔΩ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ.

ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΔΩ

ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Ανώνυμος είπε...

τον προβληματισμο τον διαβασα , τις προτασεις ως νεοι δεν διαβασα

αυτα που αναφερονται δεν ειναι προτασεις νεων , ειναι αντιγραφη κειμενου απο ενα κομμα , το πασοκ δεν αντιλεγω

πως θα περιμενατε να λυθει το προβλημα της ανεργια ?

μια προταση ευκολη που εχω , δεν ξερω εαν ειναι υλοποιησημη ομως , ειναι

μειωση του χρονου εργασιας ετσι ωστε ολοι να εργαζονται , αναγκαστικα αυτο παρασερνει την μιωση των μισθων , ομως παραληλα πρεπει να μειωθει σε αντιστοιχο ποσοστο και το κοστος των αγαθων. φανταζομαι λοιπον μια ελλαδα οπου το καταστημα ή η εταιρεια ή η τράμεζα , ειναι ανοιχτα 12 ωρες και η καθε θεση εργασιας εργαζεται 3 ωρες , δηλαδη 4 θεσεις - 4 εργαζομενοι (4 ωρες χ 4 ατομα) χ 4 θεσεις = 16 σημερα εργαζονται 4 και δεν πληρωνονται υπερωριες !!!

μισθος απο 680ευρω σε 300 , ομως ο καφες απο 4 ευρω σε 1 , το ψωμι απο 0.80 σε 0.20 , κτλπ !!!

σκεφτειτε το

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΤΡΟΦΕ OLDMAN ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ ΙΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΑΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ
.
ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΘΕΤΙΚΗ.

Ανώνυμος είπε...

OLDMAN TO ΠΑΣΟΚ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ
ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΟΒΑΡΕΣ

Ανώνυμος είπε...

OLDMAN ΟΙ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΝΑ ΛΕΙΠΟΥΝ

ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΕΞΥΠΝΑΚΙΔΕΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ


ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ

ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ???????????

ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ???????

ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΜΠΡΑΒΟ

ΑΝΤΕ ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΛΛΟΥ ΝΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΟΧΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΜΙΣΘΩΝ, ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ κοκ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ. ΕΦΟΣΣΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ-ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ- ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΙΣΤΙΚΗ "ΟΡΕΞΗ" ΚΑΘΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ. ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΕΡΓΟΣ ΩΣ "ΕΚΠΤΩΣΗ" ΑΦΟΥ Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΕΡΙΑ, ΑΦΟΥ ΤΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΦΤΑΝΟΥΝ (ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ).

ΕΝΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΕΙ ΕΝΑ ΚΟΤΕΡΟ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΦΟΥ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ (ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΣΕ ΛΙΓΟ......

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΤΡΟΦΕ OLDMAN OTAN ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ.
ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΒΓΑΛΕΙ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ.

ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ...........

ΟΚ????????

ωραι αυτα που λες αλλα κουνα λιγο και το κεφαλι σου.........ΣΤΕΚΟΥΝ??????????

Ανώνυμος είπε...

.Οι νέοι, τα κατ’ εξοχήν θύματα της ανεργίας

Η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών (Σχήμα 1), σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Η απασχόληση στην Ευρώπη 1998).

Συγκεκριμένα, το 1997, στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών ήταν υψηλότερο απ’ ότι το 1990. Ιδιαίτερα, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Φιλανδία, το Βέλγιο και η Σουηδία, με ποσοστό που φθάνει στο 40%, περίπου, στην Ισπανία.

Έτσι, με ποσοστό 31% το 1997 (1990: 22,2% - 1985: 23%) η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην Ε.Ε. μετά την Ισπανία (40%, περίπου) και την Ιταλία (33%). Ωστόσο, η ανεργία των νέων είχε αξιοσημείωτη αύξηση ιδιαίτερα στην Σουηδία (1997: 20,6% - 1990: 6,7%) και τη Φιλανδία (1997: 25.7% - 1990: 14,1%), όπου το ποσοστό είναι τριπλάσιο για τη Σουηδία και διπλάσιο για τη Φιλανδία, συγκριτικά με τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Γενικά, το μέσο ποσοστό ανεργίας των νέων παραμένει πάνω από 2 φορές μεγαλύτερο από το μέσο ποσοστό ανεργίας για τα άτομα 25 ετών και άνω

Σε περιφερειακό επίπεδο, η ανεργία των νέων τείνει να συγκεντρώνεται, ιδίως, στις νότιες περιοχές της Κοινότητας, όπου η γεωργία εξακολουθεί να είναι σημαντική. Τούτο ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας, το Νότο της Ιταλίας και την Ελλάδα.



2. Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων φαίνεται ότι κατά τη δεκαετία του ’90 η κατάσταση της αγοράς εργασίας επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να υποφέρουν από την ανεργία ιδιαίτερα οι νέοι. Εκτιμάται ότι οι νέοι μεταξύ 15 και 24 ετών που συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό, έχουν περισσότερο από τριπλάσια πιθανότητα να παραμείνουν άνεργοι, συγκριτικά με όσους πλησιάζουν τα πενήντα και αντιμετωπίζουν τη μισή πιθανότητα να παραμείνουν άνεργοι από κάποιον κοντά στα τριάντα, ενώ έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να παραμείνουν άνεργοι συγκριτικά με κάποιον που πλησιάζει τα εξήντα.

Επίσης, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι νέοι στο τέλος της εκπαίδευσης τους διαθέτουν ανεπαρκή προσόντα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ενώ από την άλλη μεριά η αγορά εργασίας δεν καταφέρνει να τους παρέχει την εργασιακή εμπειρία που είναι σημαντική για την μελλοντική τους σταδιοδρομία.

Από τα προαναφερθέντα στοιχεία έχει φανεί ότι η αύξηση της ανεργίας στην Ε.Ε. έχει ανάλογα και τον αντίκτυπό της στην Ελλάδα. Εκατοντάδες χιλιάδες, άνδρες και γυναίκες, ικανοί για εργασία έχουν καταδικασθεί σε υποχρεωτική αργία ή υποαπασχολούνται.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ερευνας Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), η ανεργία διογκώθηκε κατά τα έτη 1990-98. Το 1998 ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 478.500 άτομα (1990: 281.100 - 1981: 148.500). Τα διαθέσιμα στοιχεία, όμως, δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας, αφενός γιατί δεν συμπεριλαμβάνουν τη ‘’συγκαλυμμένη ανεργία’’ στον αγροτικό τομέα, αυτούς που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, τους ανασφάλιστους, τους αλλοδαπούς εργάτες και αφετέρου δεν καταγράφουν τα φαινόμενα της υποαπασχόλησης, της εποχιακής ανεργίας, τους 150.000 περίπου νέους που εκπληρούν τη στρατιωτική τους θητεία και γενικά την απασχόληση στην παραοικονομία.

Ιδιαίτερα σοβαρό θα γίνει το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν εργαζόμενους με πλήρη και σταθερή απασχόληση, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των προσλήψεων στην Δημόσια Διοίκηση, δυσχεραίνοντας την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, τη στιγμή που χιλιάδες απόφοιτοι Γυμνασίων, Λυκείων, ΑΕΙ και ΤΕΙ αναζητούν για πρώτη φορά απασχόληση.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν μία εντυπωσιακή αύξηση της ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών (Πίνακας 1), η οποία ανήλθε το 1998 στα 267.100 άτομα (1990: 128.000 - 1981: 70.700). Όσον αφορά την ανεργία των νέων κατά φύλο, οι νέες γυναίκες εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, φθάνοντας το 1998 τα 164.600 άτομα (1990: 83.500 - 1981: 40.300). Αντίθετα ο αριθμός των νέων άνεργων ανδρών ανήλθε το 1998 στα 102.500 άτομα (1990: 44.500 - 1981: 30.400).

Επίσης, όπως προκύπτει, από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας συγκεντρώνουν οι νέοι και οι νέες ηλικίας 20-24 ετών. Συγκεκριμένα, παρατηρούμε ότι ενώ το 1981 ο αριθμός των ανέργων ηλικίας 20-24 ετών ήταν 41.200, αναρριχάται στον αριθμό των 93.900 μέσα σε μια δεκαετία (1991), για να εκτιναχθεί στη συνέχεια στις 124.500 άτομα το 1998. Όμως και σ’ αυτή την ηλικία (20-24 ετών), οι νέες γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανεργία από τους νέους άνδρες (1981: 24.700 - 1991: 58.300 και 1998: 76.100). Για τους άνδρες ο αριθμός των ανέργων αυτής της ηλικίας (20-24 ετών), από 16.500 το 1981 ανήλθε στον αριθμό των 48.400 το 1998 (1991: 35.600).

Γενικά, η ανεργία των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή των ανδρών. Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι κατά το 1998, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών - ως ποσοστό του γυναικείου εργατικού δυναμικού - ήταν 16,5% και 289.800 άτομα (1990:173.700), ενώ των ανδρών ήταν περίπου 7% και 188.700 άτομα (1990:107.400). Όσον αφορά τις γυναίκες, η ανεργία των νεαρών γυναικών ηλικίας κάτω των 25 ετών - ως ποσοστό του γυναικείου εργατικού δυναμικού - είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη (περίπου 39,2%) από αυτή των γυναικών ηλικίας 25 ετών και άνω (περίπου 11%).

Ωστόσο, και το ποσοστό της ανεργίας των νέων ανδρών κάτω των 25 ετών είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Κατά το 1998, το ποσοστό ανεργίας των νέων ανδρών, ως ποσοστό του ανδρικού εργατικού δυναμικού, ήταν 21,4% περίπου, ενώ για τους άνδρες ηλικίας 25 ετών και άνω κυμαίνονταν στα πολύ χαμηλά επίπεδα του 5,2% περίπου.



3.Συμπεράσματα

Ανακεφαλαιώνοντας, μπορούμε να πούμε ότι η ανεργία πλήττει, κατά κύριο λόγο, τη νεολαία, ενώ η υποαπασχόληση και η ετεροαπασχόληση, δηλαδή η εργασία που είναι άσχετη με τις γνώσεις και την ειδικότητα του εργαζόμενου αποτελούν τις βασικές μορφές απορρόφησης των νέων. Επίσης, γίνεται φανερό πως οι άνεργοι νέοι δεν αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία από τους υπόλοιπους άνεργους, ούτε βρίσκεται ‘’στην άλλη όχθη’’ απ’ αυτούς που εργάζονται.

Κατά συνέπεια, το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι πρόβλημα μόνο των ανέργων, αλλά όλων των εργαζομένων συνολικά. Διότι, η αντίθεση δεν είναι ανάμεσα σε εργαζομένους και ανέργους, αλλά ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της νεολαίας και γενικά όλης της κοινωνίας.

Το συμπέρασμα, το οποίο προκύπτει από την παρουσίαση των προαναφερθέντων στοιχείων, είναι ότι η αύξηση της ανεργίας δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, ούτε δημιουργήθηκε ξαφνικά. Αντίθετα, οφείλεται στο οικονομικό σύστημα και την κρίση του και το ακολουθεί και στις περιόδους ανόδου του, αλλά ιδιαίτερα στις κρίσεις υπερπαραγωγής (ή υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου), όπου λαμβάνει και τις πιο μεγάλες διαστάσεις.

Η νεοκλασική θεωρία, η οποία ουσιαστικά συνιστά την κυρίαρχη άποψη, θεωρεί ότι οι κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος οφείλονται στη δράση ορισμένων παραγόντων, οι οποίοι υποτίθεται ότι παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των ‘’νόμων της αγοράς’’. Κατά συνέπεια, ισχυρίζεται η εν λόγω θεωρία, αν αφεθούν να λειτουργήσουν ‘’ελεύθερα’’ οι νόμοι της αγοράς τότε το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα θα τείνει εγγενώς σε μία κατάσταση ισορροπίας.

Όμως, η αναποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας θέτουν, πλέον, σε αμφισβήτηση και σε έντονη κριτική τις απόψεις της νεοκλασικής θεωρίας για την απασχόληση και την ανεργία.

Σήμερα, χιλιάδες άνεργοι αποτελούν το τίμημα των μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενων οικονομικών πολιτικών, οδηγούμενοι στην οικονομική εξαθλίωση, στη φτώχεια και την ανέχεια.

Η ανεργία είναι το έδαφος που επάνω του ξετυλίγεται η επίθεση του κεφαλαίου στις εργαζόμενες τάξεις για την περαιτέρω ευελιξία της αγοράς εργασίας και για την ανασυγκρότηση σε πιο συντηρητική κατεύθυνση των εργασιακών σχέσεων.

Αυτό σημαίνει, πέρα από την εξαθλίωση των ίδιων των ανέργων, ότι αποτελεί σημαντικό όπλο στα εκβιαστικά σχέδια της εργοδοσίας, προκειμένου να χτυπηθούν οι κατακτήσεις των εργαζομένων. Αξιοποιείται, επίσης, και για την ένταση της ιδεολογικής επίθεσης στην εργατική τάξη, με την έννοια ότι καλούνται οι εργαζόμενοι να υποστούν ακόμη περισσότερες θυσίες και να δείξουν ‘’κατανόηση’’ στις μακροχρόνιες πολιτικές λιτότητας, στην προοπτική ενός υποτιθέμενου καλύτερου μέλλοντος.

Ακρογωνιαίος λίθος είναι η ένταξη των νέων εργαζόμενων στην παραγωγική διαδικασία στη βάση ενός ‘’νέου’’ πλαισίου ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου. Έτσι, η νεολαία αποτελεί το ζωντανό ‘’πειραματόζωο’’ στο οποίο δοκιμάζονται και πραγματοποιούνται οι αναδιαρθρωτικές κινήσεις του κεφαλαίου και οι αλλαγές στην εργασία.


Η ανεργία είναι η πλέον διευρυμένη μάστιγα της εποχής μας

Έχει αντικαταστήσει η λέξη απασχόληση την λέξη εργασία όχι μονό στην θεωρία αλλά και στην πράξη

Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η αθλία κατάσταση

Όλοι οι νέοι πρέπει να έχουν εργασία.

Φτάνει πια………..

Κανένας άνεργος

Εργασία για όλους και μάλιστα με ασφάλιση

Όχι άλλη εκμετάλλευση.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 700 ΕΥΡΩ .

Η πηγη για τα ποσοστα ειναι η Ε.Σ.Υ.Ε ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Ανώνυμος είπε...

«Θερίζει» η ανεργία τους πτυχιούχους


Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην αγορά εργασίας της Ελλάδας επισημαίνει για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την απασχόληση στην Ευρώπη που έδωσε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους το ελληνικό πρόβλημα είναι γνωστό: υψηλότατη ανεργία, που αν και έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει στο 25%, για να φθάσει ένα εφιαλτικό 35% στις νέες γυναίκες. Ωστόσο, ανιχνεύοντας κάπως βαθύτερα, η Επιτροπή διαπιστώνει για την Ελλάδα μια σειρά από ιδιαιτερότητες της αγοράς εργασίας που δίνουν σαφώς πληρέστερη εικόνα. Ετσι, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στις οποίες η ανεργία μεταξύ των πτυχιούχων νέων είναι υψηλότερο από εκείνη των πάσης φύσεως ανειδίκευτων.

Παρεμφερώς δε, η Ελλάδα έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη (δεύτερη χειρότερη μετά της Βουλγαρίας) στην επαγγελματική αποκατάσταση νέων μέσα στο πρώτο έτος από την ολοκλήρωση των σπουδών τους, κάτι που επιτυγχάνουν λιγότεροι από το 50% των πτυχιούχων κάθε είδους.

Υπάρχουν όμως και άλλα, όπως η διαπίστωση, πραγματική μομφή για το ελληνικό εκπαιδευτικό (και όχι μόνο) σύστημα, της διαφοράς μεταξύ σπουδών και εργασίας: το 40% των νέων εργαζομένων στην Ελλάδα, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη, έχουν δουλειά που ουδόλως σχετίζεται με τις σπουδές τους, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, αλλά και για την παραγωγικότητα των νέων αυτών στην ίδια τους τη δουλειά. Αλλωστε, η Ελλάδα έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα: τη μεγαλύτερη διαφορά σε αμοιβή, μεταξύ των κάτω των 25 ετών και των άνω των 25 ετών που κατά τα άλλα κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά… τούτο δε σε ένα περιβάλλον γενικότερης υποχώρησης, σε όλη την Ευρώπη, των μισθών ως ποσοστού του ΑΕΠ, κάτι που πάντως η Επιτροπή αποδίδει κυρίως στην αυτοματοποίηση της εργασίας…

Ανώνυμος είπε...

Στην πέμπτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με τα ποσοστά ανεργίας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2007, στη χώρα μας η ανεργία ανήλθε στο 8,4%.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβακία με 11,3% και ακολουθούν η Πολωνία, η Γαλλία και η Γερμανία. Ο δείκτης ανεργίας στην ευρωζώνη ανήλθε στο 7,5% και στην ΕΕ στο 7,2%.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών που κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους παρέμεινε στο 22,9%.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και για τις γυναίκες καθώς το ποσοστό τον Ιούνιο του 2007 βρισκόταν στο 13%.

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 8% ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ